iPad.nu

Allt om iPad på Svenska

Varför iPad? Skulle den inte hetat iSlate eller iTablet?

Som du kanske minns har iPad sina rötter i Apples utveckling av iPhone. Namnet iPad är en portmanteau av två ord: ”i” och ”pad”. Den första generationen iPad släpptes den 3 april 2010. Sedan dess har den uppdaterats många gånger (liksom alla Apple-produkter).

Den första modellen hade en lagringskapacitet på 8 GB och en processor på 1 GHz. Detta ansågs revolutionerande på den tiden eftersom det gjorde det möjligt för användarna att surfa på internet utan att behöva förlita sig på sin dator för att kunna surfa på webben.

Varför kallade Apple den inte för ”iTablet” eller ”iSlate”?

Om du någonsin har undrat varför iPad heter så konstigt, så har det inte alltid varit så. Det ursprungliga kodnamnet var iSlate, vilket är logiskt med tanke på att Steve Jobs gillade att använda det ordet i sina presentationer och intervjuer.

Enligt historien var Apples plan att hålla namnet på sin nya enhet hemligt tills den avslöjades i San Francisco. Företaget visste att om de började kalla den ”iPad” skulle någon kanske läcka det. Så när Steve Jobs för första gången nämnde att han hade arbetat på en ”magisk och revolutionerande” produkt i fem år vid sitt keynote-tal på Macworld Expo 2007, hänvisade han bara till den som något som kallades Apples ”senaste skapelse”.

Apples användning av ordet ”iPad” var ett val i sista minuten. Företaget hade ursprungligen planerat att kalla enheten för ”iSlate”, men någon inom Apple läckte denna information till pressen innan den kunde offentliggöras. Därför ändrade Apple namnet till ”iPad” innan den lanserades 2010 och har hållit fast vid den beteckningen sedan dess.

iPad-namnet läckte ut av misstag när en utvecklare råkade lämna det i sin hemkatalog när han tog med det till jobbet. Det läckte också ut när en bloggare kom på URL:n där Apple lade upp sina interna dokument och lade ut den på sin blogg.

En tredje läcka inträffade när en redaktör från Wall Street Journal ringde upp en av sina kontakter på Apple, som gav honom information om kommande produkter (bland annat iPod Touch) innan han bad honom att inte skriva om något av detta förrän efter WWDC 2010.

När Jobs återigen intog scenen på Macworld 2009 – efter att ryktena hade spridits om en kommande surfplatta från Apple – bestämde sig företaget dock för att gå vidare och avslöja dess namn: iPad!

iPad tog fart först när Apple skapade en ny appbutik för den.

Apple hade stora framgångar med iPod och iTunes Store, så när iPad lanserades 2010 var det ingen överraskning att den kom med en appbutik. App Store lanserades i juni 2008 och blev en stor succé från första dagen. Apple tjänade till och med 1 miljon dollar inom 24 timmar efter lanseringen!

App Store gjorde det möjligt för användare att ladda ner appar till sina iPads utan att behöva jailbreaka dem. Användarna kunde också köpa låtar och andra medier via Apples webbplats eller via iTunes på sin dator.

Tuff start, men stor framgång

Trots den tuffa starten har iPad blivit en av de mest populära produkterna i Apples historia. Den hjälpte till att starta surfplattornas vurm och banade väg för andra företag som Samsung och Microsoft att skapa sina egna surfplattor.

Även om den kanske inte är så revolutionerande som vissa trodde att den skulle vara när den först kom ut, är den fortfarande en av Apples viktigaste produkter någonsin eftersom den är mycket mer portabel än bärbara datorer och har gjort datoranvändning möjlig för dagens användare!

iPad har revolutionerat vårt sätt att konsumera media. Den har varit en succé i över tio år nu, och den visar inga tecken på att avta. Det finns så många saker du kan göra med en iPad: spela spel eller titta på videor, läsa böcker eller tidskrifter, använda appar för sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram och mycket mer.

Ett svar till ”Varför iPad? Skulle den inte hetat iSlate eller iTablet?”